Genesis 43:11

5 januari 2021

Vandaag staat een klein nootje in de schijnwerpers, grootse woorden in een klein blog.

Helaas heb ik nooit bewust een pistacheboom in het echt gezien. Wellicht- lang geleden- heb ik ze voor waar aangenomen tijdens een reis naar Israël. Want daar groeien ze wijdverspreid, ook in het wild. Onderweg naar dit blog raakte ik verwonderd, wat is de boom adembenemend mooi. Gewoon… róze! De tinten vlammen van lichtroze naar knalroze! Naar helderrood! Prachtig! En dan, hoe meer dat “roze vruchtje” rijp wordt en de lichtbruine kleur vertoont, hoe meer ik de vrucht herken als de pistache zoals ze hier te koop zijn in een zakje of een bakje. De nootjes hangen als trosjes bij elkaar. Ik tekende een trosje nootjes, aan een tak, zoals ik ze op google gezien heb. De kleuren zijn zo leuk om te gebruiken.

Ik maakte er een sjabloon van, die vind je helemaal onderaan.

In de Bijbel wordt de boom ook wel een ’terpentijnboom’ genoemd omdat er terpentijn olie uit de nootjes geperst kan worden. Met het vertalen van de Bijbel is de eikenboom ook wel eens verward met pistacheboom, schijnbaar lijken beide bomen in taalgebruik op elkaar. Zo blijft Absalom met zijn lange haren, waarschijnlijk hangen in een pistacheboom, in oudere vertalingen staat “eikenboom”.

Maar hier, deze Bijbeltekst in de Bijbel, is het de enige plaats waar gesproken wordt over de nóótjes van de boom. Het nootje is blijkbaar waardig als geschenk aan een hoge heer: een koning. De onderkoning van Egypte, Jozef, in dit geval. En dat vind ik een mooie link naar ons persoonlijke leven.

Want, al is dit blog wat kort en staat het nootje maar éénmaal in de Bijbel, de vraag is groots. Wat is mijn geschenk aan de Koning? Wat geef ik aan Jezus, vandáág, als geschenk aan Hem?

Ik weet het, ons leven aan Hem geven, dat is het grootste wat je geven kunt. Maar denk eens aan je bezit, je werk, je talenten, je eigenschappen die je meekreeg bij geboorte of door opvoeding… bedenkt het maar. Alles wat “jij bent”… Je karaktereigenschappen die door mensen om je heen worden benoemd om jou te omschrijven. Benoem die gewoon eens heel bewust, als geschenk aan Jezus. In Zijn handen maakt Hij dan zoiets moois, kan Hij zoveel meer doen dan “jij alleen”… Je leven aan Hem geven? Ik zeg direct: já, dóen. Maar geef ook elke keer weer terug, wat Hij je geeft. Dat is zo verrijkend en zó persoonlijk. In Zijn Handen gebeuren de wonderen en ontstaan getuigenissen.

Creatieve verwerking

De pistachenootjes hebben natuurlijk ook een plek in mijn artjournal gekregen! En láter, na de foto’s, heb ik erbij geschreven wat Ik Hem geef, wat in mijn gedachten kwam.

Die rechterpagina is een boomgaard met pistachebomen. Die roze toppen, dat is een feestje om te schilderen! De stammen zijn kronkelig, hobbelig, scheef en de takken wijdverspreid en ze kunnen erg laag hangen… geen wonder dat Absalom hierin bleef steken met zijn lange, wapperende haren.

Om het vijgenblad te verstoppen, wat ik gisteren boven het boekje uit liet steken, heb ik nu ook wat bladeren van de pistacheboom uit laten steken. Ik denk dat ik vanaf nu elke dag een stel bladeren buiten de rand van het boekje laat uitsteken. Als tab

blaadjes en als “boeket” wat straks buiten de kaft uitpiekt, als het boekje vol is.

Geniet van vandaag!

Kleurrijke groet,

Bettuelle

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This