Boom aan het water

Psalm 1 / Jeremia 17:7-8

Vandaag maakte Petra een bewerking in haar Bijbel bij deze tekst. (Petra is te volgen op instagram onder de naam Petra Veen) Ze gebruikte hier de afbeelding van een servetje én ze koos voor de palmboom. “De palmboom?” dacht ik toen ik haar pagina zag, “dat is toch een tropische boom in de hete woestijn?” En wat is de palmboom een contrast met de wilgenbomen die we hier in Holland aan het water zien staan. Dat is toch meestal hoe ik me psalm 1 in heb gebeeld. Een knoestige boom omgeven door groene wildernis zoals de woeste wateren in Noorwegen met al hun donkergroene begroeiingen. Of de kletsende beekjes in Oostenrijk. Máár, hoe mooi. Zo hoog als de palmboom is, minimaal zó diep zit zijn wortel in de aarde, sowieso tot aan het grondwater. Zo is de palmboom ook in tijden van hitte verbonden met wáter. Zelfs in de woestijn kan de palmboom overleven. En dat is waar de tekst uit Jeremia 17 ons op wijst. In vers 6 gaat het over mensen die als struikjes in de zilte steenwoestijn zelfs de regen niet opmerken. In vers 7 en 8 gaat het over mensen die als een boom aan het water staan en zelfs de tijden van de hitte niet opmerken: dat gaat over bomen die hun wortels altijd aan het water hebben. Zoals de palmboom. Wauw. Zó te leven, altijd verbonden met water, zelfs in periodes dat de hitte ons verzwelgt en we lijken te vergaan van de dorst… Blijkbaar hebben we onze wortels dan uit te strekken naar diep, diep beneden in de aarde.

We zeggen wel eens, “dat is een boom van een vent”, wat niet meer inhoudt dan de rijzige gestalte van een grote, stevige, kerel. Maar, ken jij een mens die je kunt vergelijken met een boom zoals deze, uit Psalm 1? Iemand die nog nooit kwaad heeft gedaan? Iemand die nog nooit op de weg liep van een zondaar? Iemand die Gods Woord dag én nacht overpeinst? Eerlijk … ik niet. En toch wel. Jezus Zelf kwam als mens naar de aarde en lééfde als deze persoon uit Psalm 1. Hij leefde als een boom, geplant aan waterstromen.

Water is in de Bijbel een beeld van de Heilige Geest. Strómend water. Stilstaand water is géén beeld van de Heilige Geest maar eerder een beeld van lauwheid, verloedering, verarming, versombering. Het water zal gaan stinken. Gods Geest wil stromen in ons leven en wij hebben dat stromende water nodig om te léven. Om vrucht te dragen. Als Gods Geest in ons leeft zijn we dag en nacht met Hem verbonden. We delen onze gedachten met Hem, we overpeinzen met Hem, we lachen met Hem, we huilen met Hem.

En dan, vrucht dragen! Niet één keer, maar voortdurend. En dat is niet aan de boom, dat is omdat er water is. De taak van de boom is eigenlijk zeer eenvoudig. Zijn wortels uit te strekken, het water op te zuigen, voortdurend en voortdurend. En zo ervoor te zorgen dat het water tot in zijn kruin aanwezig is.

Wortels uitstrekken, dat is een onzichtbare gebeurtenis. Als wij s’ochtends op onze knieën gaan, in stilte en rust. Of in de avond na een drukke dag ons hoofd buigen en het contact met Hem zoeken… is er niemand die dat ziet. Zelfs voor onszélf lijkt het een onbeduidende handeling. Er is niemand die ons hoort vragen of de Heilige Geest ons weer wil vullen en leiden en of Hij ons wil dragen en of Hij ons helpt met alle zaken waar we voor komen te staan… Maar Hij ziet het en terwijl we het contact zoeken met Gods Geest, mogen we zeker weten dat onze wortels groeien… ( Johannes 15:17, Gods Heilige Geest in ons)

Misschien ken ik die mens uit Psalm 1 toch wel. En misschien is die mens uit psalm 1 helemaal niet zo ver weg. Ik strek me uit, Jezus, zoals de wortels van een palmboom, naar Uw wáter. Stromend en helder water.

Creatieve verwerking

Voor vandaag maakte ik een kleine stap voor stap, hoe je met aquarelverf een boom aan het water kunt schilderen. Deze gebruikte ik ook in mijn artjournal, daarvan vind je een afbeelding helemaal onderaan dit blog.

De eerste stap is eenvoudig. Pak een vel papier en schilder een paar achtergrondjes. Ik maakte er hier drie. Veel water aan de kwast en kies voor 2 passende kleurtjes die je aanbrengt en in elkaar laat overlopen.

In mijn artjournal heb ik een boom opgeplakt. Op de rechterpagina smeerde ik eerst héél dun een beetje witte gesso, daarna plakte ik er een gescheurd servet op! Degene die bij mij een pakje servetten bestelden, zien dat het dit servet is met giraffen waarop links een boom stond aan het water.

Een oude liedbundel in huis? Ik scheurde hier psalm 1 uit een zangboekje en plakte die in.

7 Reacties

 1. Letty

  Dank je wel voor de stap voor stap. Ik vind dat zo moeilijk om te doen. Dit gaat zeker helpen!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ha Letty! Ja, graag gedaan, en gewoon lekker uitproberen!

   Antwoord
 2. marjo

  prachtig!!

  Antwoord
 3. Marjanne

  Dank je voor deze blogs. Ik ben er vandaag (3-1) mee begonnen. Fijn om op deze manier stille tijd met God te houden!
  Aan het tekenen “durf” ik nog niet te beginnen. Dat komt nadat ik een workshop bij je heb gevolgd 🙂

  Antwoord
 4. Mirjam

  Ik vind je stap voor stap alleen via mijn mobiel. Op mijn laptop niet?

  Antwoord
  • Bettuelle

   Dat is echt raar, ik heb géén idee! Ik hoor wel dat andere mensen het soms ook eerst niet vinden, maar zodra ze de pagina verversen, het wel tevoorschijn komt. Zou het dat kunnen zijn?

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This