Hebreeën 12:24

Rood is een pittige kleur. De kleur van liefde en van gevaar. De kleur van romantiek en van agressie. De kleur van de pittige peper en de kleur van de rode kwetsbare klaproos.

Rood, de kleur die Marjolein, zo mooi in subtiele tinten, verwerkte op haar Bijbelpagina waarvan ook een sjabloon beschikbaar is, dankjewel Marjolein! Dit is de link naar de website van Marjolein met het sjabloon:

Rood is ook de borst van het pittige roodborstje. Ze lijkt zo schattig en zo lief… ze siert de kerstkaartjes met haar mooie oogjes. Ze siert de grauwe grijze dagen als ze in de winter voor onze ramen hipt. Maar ben je wel op de hoogte van het karakter van het roodborstje? Het is een agressief en pittig ding! Het zeer ouderwetse liedje “roodborstje tikt tegen het raam, tik tik tik” is niets anders dan een roodborstje dat tegen zijn eigen spiegelbeeld vecht! En het kan vechten tot de dood. Het vogeltje bouwt het nestje laag bij de grond, in de struiken. Het is een warrig nestje wat gebouwd wordt in het eigen territorium. Als een andere vogel aan komt hippen, nieuwsgierig komt koekeloeren, reageert de roodborst fel en agressief. Het zet zijn borstje op en gaat flink tekeer. Zijn rode borst is een afschrikmiddel, tegen soortgenoten én tegen andere indringers. Hij verdedigt zijn nest met alle kracht die hij in zijn lijfje heeft!

Rood is ook het bloed van onze Redder. Het is de kracht en de kern van het goede nieuws. Het bloed van Jezus… bezit alle kracht om ons te redden en te beschermen. Ik merk soms, dat deze boodschap wat langs me heen glijdt. Er zijn veel liedjes over geschreven. In de kerkdiensten die ik in mijn leven bezocht, hoorde ik deze boodschap vaak. Ik ken ook mensen waar het andersom het geval is. Dat de boodschap langs hen heen glijdt omdat ‘zij niet uitverkoren zijn’. Je moet maar geluk hebben dat het bloed van Jezus ook jouw kracht is. De zonde is in dat geval een overheersend onderwerp van de preek. Ik ken ook mensen langs wie deze boodschap heen glijdt, simpelweg, omdat de boodschap te simpel lijkt. De preken zijn dan veel theoretischer van aard. En tenslotte herinner ik me ook mensen die niet meer spreken over ‘het bloed van Jezus’, als zijnde te luguber om waar te zijn. Die preken zijn heel sociaal en aardig. Maar hé, het is dit, waar het om draait! Dit mogen we en moeten we niet vergeten. Dit is het anker. Dit is de vergeving. Dit is de verlossing van de vloek. Dit maakt ons vrij van het schreeuwende bloed van Abel, de eerste vermoorde mens ter wereld.

In Exodus moesten de Israëlieten bloed van een lammetje op de deurposten smeren van hun voordeur. De dood ging die vreselijke nacht de huizen in waar geen bloed gesmeerd was. Heeft de deurpost van jouw hart, het bloed van Jezus als bescherming?

Het is dát reddende bloed van Jezus wat voor ons vloeide en wat ons voortdurend beschermt en bewaakt tegen het kwaad en de dood. Het geloof in Jezus maakt je los van dit aardse; sterven zul je niet meer. Je lichaam zal sterven, de tempel, de tent, waarin je woont en leeft. Maar je geest is levend gemaakt en zal met het sterven van het lichaam, levend blijven bij Hem!

Er zijn situaties in dit leven die gevaarlijk zijn. We weten dat de boze altijd aan onze deuren rammelt… maar… het is dat bloed van de Here Jezus dat ons beschermt. Zoals een roodborstje furieus tekeer gaat tegen indringers, zo is het bloed van Jezus ons als redding gegeven!

Wat kan ik daar meer over zeggen? ik blijf mezelf herhalen op verschillende manieren. Elk woord is teveel gesproken. Het reddende bloed van Jezus is een wonder en tegelijk het meest essentiële. Het verbreekt de vloek van de zonde. En laat deze boodschap elke keer weer je hart doordringen zoals het rode bloed de aarde indrong.

Kijkje in het artjournal van Bettuelle

Deze pagina maakte ik in een hatseflats. Na een dag vol intensieve indrukken, gesprekken met mensen. Wat is het fijn om dan zo bewust te zijn van het Rood in mijn leven. Het echte, beschermende bloed van Jezus! En zie toch eens, wat rood doet. Rood fleurt op! Dat is een tekentip… is een tekening wat al te saai? Misschien ergens iets roods toevoegen?

Dit is een liedje waar ik van hou. Dat komt door het refrein waarin je zó zelf kunt uitzingen hoe dankbaar je bent voor wat Hij deed!

6 Reacties

 1. Gerlina

  Wauw, dankjewel! Het roodborstje had al een bijzondere plek in mijn hart, een herinnering van vroeger, dat God altijd bij me is. Met deze uitleg is die herinnering nog kostbaarder!

  Antwoord
 2. Marjan

  Prachtig verwoord en zo mooi de vergelijking naar het reddende bloed van onze Here Jezus Christus!!

  Antwoord
 3. Thirza

  Prachtig geschreven! Jezus, de Redder!

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This