door | woensdag 4 januari 2017 | Downloads | 4 reacties |

Dag! Wat heerlijk leuk dat je hier komt kijken! Je bent wellicht binnengekomen via de challenge van ElsHartog via Sestra! Welkom!

Hier vind je foto’s, uitleg én een sjabloon weessterkenmoedig-bettuelle-sjabloon (klik) om de tekening na te maken die ik zelf maakte in de bijschrijfbijbel bij Jozua 1. Natuurlijk past deze tekening ook bij andere bijbelgedeeltes. Het is maar net, hoe je dat zelf invult.

Eerst een kort verhaaltje over mijzelf, mijn eigen verwerking bij deze tekst (*oef, dat voelt zo kwetsbaar) maar daarna aan de slag!!

“Ik gebied je dus… wees vastberaden en standvastig! “

De boodschap van God, meerdere keren herhaald, aan Jozua wanneer hij Mozes op volgt; dé man die het volk van Israël door de woenstijn naar het beloofde land bracht. “Wie ben ík om Mozes op te volgen?” ik kan me die gedachte zo goed voorstellen…

“Wie ben ik… ? Dat God mij op deze plaats brengt? Wie ben ik? Wat doe ik hier… op mijn werk… kan ik mijn cliënten wel goed begeleiden? Op school, in de klas van mijn kinderen, in deze buurt waar ik woon? Soms zelfs, de twijfel aan mezelf, mijn manier van opvoeden, doe ik het wel goed? Ben ik te streng of ben ik te los? Altijd weer die twijfel. En overal die knagende vraag… Kan ik doen wat Hij van me vraagt?

Ik ben me ervan bewust dat Hij me plaatst waar Hij me wil hebben; ik weet 100 procent dat ik dáár ben, waar Hij me nú wil hebben. Als moeder bij mijn zoon in het zwembad, bijvoorbeeld. Als huisvrouw de wc schoonmaken. Als topkok een gerecht klaarmaken voor mijn gezin. Gastvrij zijn. Maar lang niet altijd ben ik 100 procent overtuigd van wie ik zelf ben, of ik het wel goed doe… het allemaal wel kan zoals Hij bedenkt in Zijn plan…

Het pad wat ik nú bewandel is een proces van genezing, vernieuwing, ontdekking. Een avontuur. Zo kom ik steeds dichter bij Gods oorspronkelijke plan met mij. Met mijn gezin. De woorden ‘Wees vastberaden en standvastig” bemoedigen mij daarom enorm. Als mijn onzekerheid de kop opsteekt weet ik ook, dat ik kan kiezen voor moed en vastberadenheid. Het is namelijk geschreven als een opdracht:” Wees!!” God gebied het. Hij weet dat wij als mens, kunnen gehoorzamen, ook hierin blijkbaar!

Dus mijn tekening bij dit bijbelvers, heeft een dame met stevige wandelschoenen en een stevige wandelpas! Haar oog gericht op het woord van God! Zijn Waarheid die in mijn leven als een gids is. En zie je Gods Hand in de aarde? Zijn aanwezigheid geeft mij de duw in de rug die ik zo enorm nodig heb.

Ik liet deze tekening gisteren zien aan mijn zoon van 5 jaar, ik vroeg hem wat hij zag. Hij zei: “mama, die aanbidt God, dat zie ik aan de kleuren!”
Ik vond het mooi dat hij het kleurgebruik opmerkte.
Hieronder vind je een beschrijving hoe deze tekening zelf te maken en met kleur de juiste accenten te geven.

Ik wens jullie een gezegende wandeltocht in 2017: ééntje die gekenmerkt wordt door standvastigheid en vastberadenheid!

IK GEBRUIK OP DEZE PAGINA:

– watervaste pen 0,2 (steadler) (Micron of unipin of een andere watervaste pen, ook prima!)
– aquarelpotloden derwent inktense (aqaurelpotloden van bruynzeel of stabilo of van Gogh of Fabercastell ook prima!! Watervérf kan ook!)
– penseeltje (gewoon een goedkoop dingetje kan prima)
– kopje met water
– Onderlegger ( kartonnetje kan ook prima of een plastic hoesje)
Voor de datumstempel: STAZON inkt (deze kán iets doordrukken naar de andere pagina. Stempel eerst op een ander papiertje en daarna op de bijbelpagina. Dan is de inkt minder dik en drukt minder door)


UITLEG BIJ FOTO 1

uitleg stap 1 Jozua 1
Oké, uitleg bij deze foto 1 ! De pagina is niet voorbewerkt omdat ik hier werk met aquarelpotloden (aquarelverf kan ook). Dit materiaal drukt niet door de bladzijde heen. Leg het uitgeprinte sjabloon onder je blad. Als de lijnen niet goed zichtbaar voor je zijn, kun je deze eventueel eerst aandikken op het sjabloon. De lijnen van het gezichtsprofiel en de handen zijn lijnen die de sfeer van de tekening gaan bepalen. Een goed gelukt poppetje maakt dat de tekening straks “fijn is om naar te kijken”. Neem daar dus gerust even de tijd voor! En voor alles geldt: probeer het eerst even op een ander papiertje als je onzekerheid te groot is.
De lijnen van de bergen in de verte en de lijnen in de aarde en van de Hand van God, mogen gerust wat afwijken van het sjabloon hoor. Hoe ‘losser’ je de lijnen plaatst, hoe ontspannender de sfeer wordt. Kijk maar, bij mij zijn de lijnen ook wel wat afwijkend van het uitgeprinte sjabloon.


UITLEG BIJ FOTO 2

foto 2 Jozua
Laat je niet ontmoedigen en blijf vastberaden! 😀 Wat is de bladzijde zo nog káál hé? En oh-oh-oh… is er een lijntje helemaal verkeerd gegaan… brrrr …. Ken je dat beklemmende gevoel… de angst om door te gaan? Alles kan nog zo mislukken en hmmm het ziet er nog niet zo mooi uit. “Niet wat ik verwacht had …” En “dit kan ik niet”… Nou, dat is nou juist waar de tekst je in wil bemoedigen. Hupsakee. Laat die kop niet hangen maar wees standvastig! Houd moed! Nét zoals het in al je andere levensgebieden belangrijk is om vast te houden aan wat God je voorhoudt.


UITLEG BIJ FOTO 3

foto 3 uitleg jozua 1
Dit vind ik altijd een heel leuk gedeelte van het maken van een illustratie : kleuren!! Hier ga je een sfeer neerzetten! Je tekening gaat tot zijn recht komen, jahaaaa! Ik heb niet zoveel foto’s gemaakt van mijn kleurproces (daar kun je me niet goed uitkrijgen)
Maar hier wat tips en tricks….
Ik heb aqaurelpotloden gebruikt van Derwent inktense. Ongeveer 24 kleuren zijn verwerkt in de tekening. (Bruynzeel, steadler of van Gogh, of fabercastell zijn ook heerlijke poloden). En de tekening kun je óók gerust inkleuren met waterverf. Maar mijn uitleg hieronder gaat over het kleuren met aquarelpotloden.


KLEURTIPS

– Ik kleur eerst met het potlood en daarna maak ik de kleuren pas nat met een penseeltje. Hoe natter, hoe meer de kleur gaat uitvloeien. Ik werk niet heel nat.
– Je hoeft niet elk gedeelte eerst te kleuren. De kleuren laat je naar elkaar toe vloeien wanneer je de kleur nat maakt met een penseeltje. Dat zie je op de onderstaande foto!
– Voor de huidskleur, gebruik ik hier okergeel en roze. (je kunt ook geel, rood, wit gebruiken, of oranje in plaats van rood, kijk hoe je potloden reageren met elkaar) De potloden kleur ik eerst op een kladblaadje, daarna meng ik daar met een nat penseeltje de kleuren met elkaar, kijk of de kleur naar mijn wens is en heb ik de huidskleur aan de punt van mijn kwast hangen! Dat breng ik dan aan op de pagina.
– Let er in dit geval op,  dat je de kleuren van de directe omgeving niet hetzelfde laat zijn als kleding en het haar. Anders gaat de figuur op in haar omgeving en komt ze niet zo mooi van het papier af.
– Het donkerblauw bovenin de hoek, maakt dat de bergen krachtiger en hoger worden. Dit blauw heb ik ook heel subtiel onderin de linker- en de rechterhoek gebruikt, om zodoende evenwicht in de pagina te krijgen. (Somberder donkerblauw kun je ook maken met blauw en zwart, op een kladblaadje eerst aanbrengen en met water mengen)
– Voor de Hand heb ik huidskleur gebruikt alleen voor de duim en de eerste twee vingers, daarna laat ik de kleuren opgaan in ‘aarde’. Als ik een ‘Hand van God’ teken, vind ik het mooi als deze er ruw uitziet. God is hard aan het werk met ons. Vandaar de verschillende huidstinten. De werkhanden van mijn eigen man staan daarom vaak model 😀


UITLEG BIJ FOTO 4

foto 4 jozua 1
Hier zie je hoe met het natmaken, de kleuren bij elkaar komen. Begin bij de lichte kleur!
Zorg ervoor, dat je een onderlegger onder de pagina hebt om de pagina’s eronder te beschermen.
Ik hou een witte rand over, rondom de tekening. Maak deze rand wel nat!! Anders is het kreuken erger na afloop. Het papier heeft namelijk uitgezet en krimpt weer, door het opnemen van het water en het weer drogen.
Ik gebruikte voor de bergen een combinatie van kleuren van donkerblauw, “viezig-groen”, donkerpaars. Zoals je kunt zien in de foto loopt dit over naar woestijn-geel, zandbakzandbruin, huidskleur (okergeel/oranje/roze).
Kleur niet téveel: je kunt altijd nog toevoegen! En door het gebruik van water op de potloden, vloeit de kleur heel makkelijk uit. Laat dus tijdens het kleuren, gerust witte stukken open. En oeps! Téveel water? Dat dep je weer makkelijk op met een stuk keukenpapier.


UITLEG BIJ FOTO 5

Foto 5 Jozua 1
Zo, alles is nu ingekleurd. Voor speelsheid en diepte heb ik de randen van de bergen hier en daar wit gelaten!
Check de uiteindelijke versie van mij en check deze bovenstaande. Er zit verschil in! Ik heb nog wat lijnen extra aangezet met de zwarte pen. Bijvoorbeeld de hand van God nog iets extra kracht gegeven met een zwarte lijn. Nog 3 lijnen die uit het tekstvak komen alsof het licht geeft…. In het haar van de dame nog wat kleine streepjes voor meer diepte… Kijk naar je eigen tekening en bepaal zelf wat er nog bij getekend kan worden … Of dat het goed is zo!


UITLEG BIJ FOTO 6

FOTO 6 uitleg Jozua
Nou nog een datum erop. En maak een tabje met de tekst die je aanspreekt. Ik gebruikte een wit stevig stukje mooi papier uit een tijdschrift; je hebt immers maar een klein stukje nodig!
Ik kleurde de tab met groen en geel. Ik plakte de tab met boekbinderslijm (cocoina)
Hieronder nog wat foto’s om iets dichterbij te kunnen bekijken….


UITLEG BIJ FOTO 7

Foto 7 uitleg Jozua

UITLEG BIJ FOTO 8

Op de wangen een tipje rood! Heel heel verdund rood!!
Foto 8 uitleg jozua

4 Reacties

 1. Hendrik

  Prachtig prachtig prachtig, wat bemoedigt mij dit inorm Betuwelle. Wie vertrouw op de HEER zijn als de Berg Sion. Onwankelbaar en onwrikbaar gegrondvestigt. En God heeft zijn woning op de berg Sion. In Jou dus. Hij heeft zijn engelen om jou heen te sturen en jou gezin. Om alles vruchtbaar te laten zijn wat je onderneemt.

  Ik krijg Psalm 1 op me Hart

  Antwoord
 2. Martine

  Dag, ik wil je bedanken voor het kado! Wat heerlijk om zo bezig te zijn met Gods Woord, bedankt voor je hulp, zo stap zo stap, en voor je bemoedigende tekst.
  May God bless you!

  Antwoord
 3. Marjan Oosthoek

  Wat een mooie uitleg geef je hierbij! En fijn dat je stap voor stap laat zien hoe jij door het teken en kleurproces gaat.
  Daar heb ik erg veel aan!
  Ga zo door!!

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This