door | woensdag 7 maart 2018 | Biblejournaling pagina's, Downloads | 6 reacties

Een hele menselijke, diepe emotie. Verdriet.

Iets of iemand verloren. Iets meegemaakt. Iets moeten doorstaan of weerstaan. Iets, waarop je terugkijkt of iets, waar je midden in zit. Iets veroorzaakt door anderen of iets, wat je zelf fout hebt gedaan; zoals deze vrouw in Klaagliederen. Verdriet is een emotie die zwaar op je schouders kan drukken.

In Klaagliederen wordt het verdriet beschreven van de stad Sion, als een vrouw die eenzaam zit te huilen. Vandaar in de verte de oosterse stad in zanderige woestijnkleuren.

Ik zag haar voor me, als een jonge vrouw, te huilen op een steen. Net als dat kinderliedje… ” Lief klein zigeunermeisje, huilend op steen… huilend, huilend, de hele dag alleen… ”

Verdriet zorgt ook voor een cocon. Het zorgt ervoor dat je blik troebel wordt en dat je tranen je uitzicht wazig maken. Je hebt geen idee waarom je meemaakt, wát je meemaakt. Boos op God, misschien. Of enorm teleurgesteld. Verdriet kan dan ook erg egoïstisch zijn. Maar is het erg? Als je maar huilt! Tranen moet je niet tegenhouden, voorzeker niet. Wanneer huilde jij voor het laatst?

Tranen zijn net als water; ze maken droge grond vruchtbaar. Ze zorgen ervoor dat de scherpte van de pijn, zachter wordt. Het duurt heel lang en ja; we zien soms niet waarom. Maar stiekem, achter de rand van de koude rots, waarop we zitten te huilen, zorgen onze tranen voor een bloementuin. Verdriet zorgt ook voor beweging! Verwerking, diepgang, begrip.

En voorzeker zijn we niet alleen in ons verdriet. Nóóit! Als we God bij de hand grijpen en als Hij onze tranen mag opvangen in een kruikje, nou, dan zul je zien, hoe enorm gááf en oogverblindend je tuin, op een Dag, in bloei staat!

En tót aan die Dag?

Huil gewoon maar…..

Dit sjabloon uitprinten en overtrekken!

Korte uitleg:

 1. eerst overtrekken met potlood;
 2. daarna inkleuren met aquarelpotloden of aquarelverf;
 3. als hert droog is eventueel nog een laagje kleuren om diepte te krijgen;
 4. als laatste met een zwarte pen de lijntjes aangeven;
 5. met een witte gelpen kun je witte accenten geven op bijvoorbeeld de tranen of in het haar van de vrouw;
 6. kijk gerust naar het voorbeeld om na te maken

Ik heb de vrouw een paarse jurk aangetrokken: paars de kleur van koninklijk maar ook van… verdriet!

6 Reacties

 1. roelie van den Berg

  zo herkenbaar ik voel dat ik dit ben.. Al maanden geen inspiratie om iets te doen, maar deze spreekt me zo erg aan. zelf tekenen lukt me niet dus ga hem zeker namaken. Dank je wel

  Antwoord
  • Bettuelle

   X Het is je zo gegund om weer vooruit te komen… Veel liefde!

   Antwoord
 2. joke pullen

  Heel mooi! (ondanks dat het over verdriet gaat…) dank je wel voor het delen van dit sjabloon!

  Antwoord
 3. Jolanda

  Prachtig Bettuelle! Misschien ga ik ook een poging wagen!
  Bedankt voor je mooie site! Liefs, Jolanda

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This