II Korinthiers 3:17

Vandaag een vrije vogel van onze heerlijke Kris! Onze alom bekende vrijmoedige creatieveling met haar initiatieven en leuke webshop. Ik vind het een eer dat ze ook een bijdrage wil leveren (echt waar Kris, nou kun je wel lachen maar ik vind het zo tof!) Ze zal vandaag ook een filmpje plaatsen van hoe ze deze pagina maakte (wat een kadootje!) en dat zal te vinden zijn op haar Instagram onder de naam Biblejournaling.nl en webiste met dezelfde naam www.biblejournaling.nl Eerst krijgen jullie een stuk tekst van mij voor de kiezen en daarna een heel humorvolle boodschap van Kris. Echt lezen, kort en krachtig, ik genoot ervan.

Vrijheid

Als we een vogel uit haar kooitje los kunnen laten, vinden we dat heerlijk! Dat is toch een goed besluit, of niet dan. Een vogel hoort te leven in de vrije natuur. Maar och, dat arme dier. De lucht is hemelsblauw en de bomen heldergroen, maar heeft het gevleugelde diertje ooit een kat gezien? Heeft het ooit de natte regen op haar rug gevoeld? Heeft het ooit haar eten zelf moeten zoeken? Heeft het ooit een soortgenoot ontmoet? Heeft het ooit eerder moeten leven in zulke snel wisselende buitentemperaturen in plaats van de geleidelijke kamertemperatuur? Hóe kan zo’n mooi, lief en prachtig vogeltje… omgaan en leven in deze vrijheid? Geloof me, dat is geen vrijheid. Dat is echt wreed en zielig. Ze had haar leven gewoon in haar kooi verder moeten slijten en ze was gelukkiger geweest. Alhoewel… hoe zit dat eigenlijk …

We zijn het er wel over eens dat een grenzeloze opvoeding niet persé vrijheid oplevert. Helaas ken ik hele pijnlijke verhalen. Wat dacht je van een opvoeding waarin “vrijheid” hoog in het vaandel stond maar waar de oudste, inmiddels bijna uitgegroeide puberjongen, zijn leven vooral buiten de schoolbanken doorbrengt en loopt met een mes op zak… veelvuldig in aanraking met de politie… waar zijn gedrag, eigenlijk veroorzaakt door een diepe angst door grenzeloosheid, in eigen huis zorgt voor een verstoorde wreedachtige ‘veiligheid’ voor broertjes en zusjes… oh wat is dit schrijnend. Dit is aan de orde van de dag*. Misschien mag je vrijmoedig aan God vragen om zulke gezinnen te herkennen en er met wijsheid van God iets van Zijn vrijheid te mogen geven…

Vrijheid om zomaar in je huwelijk te gaan flirten, met een ander dan met je eigen partner, omdat daar de liefde wat in een sleur is geraakt en je de spanning mist… Vrijheid om door rood licht te rijden omdat je zo lekker aan het scheuren bent en geen zin om te stoppen… Vrijheid om alvast lekker een pak kruimelige koekjes aan te breken in de supermarkt voordat je afrekent…

Al deze bovenstaande situaties geven het woord “vrijheid” dezelfde smaak als “grenzeloosheid”… Hóe vrij, is vrij?! Ik geloof niet dat het deze vrijheid is, die God voor ogen heeft. En daarom wil ik daar niet te lang bij stil staan.

Welke vrijheid heeft God voor ogen?

“Er staat, dat Gods kracht die Jezus uit de dood deed opstaan, ook in míj leeft!” Haar ogen glanzen als ze het vertelt. “dát kon ik me onmogelijk voorstellen toen ik dat 2 jaar geleden in de Bijbel las”, gaat ze verder. “Hóe dan? Dat is namelijk de meest grote kracht die er bestaat. Van dood, weer terug naar het leven, dat is enorm! Maar nu weet ik dat het wáár is”… ze is een kostbare vriendin van mij, we lopen al heel wat jaren met elkaar op door stormen en levensvreugdes heen, hetzelfde ritme, kinderen krijgen, werken bij dezelfde baas, gedeelde hobby’s… Maar wat haar en haar man nu zo’n 2 á 3 maanden geleden is overkomen, is ontzagwekkend. Ze hebben áltijd al geloofd in Jezus, in God, in Zijn werk aan het kruis. Maar Gods Heilige Geest heeft nu plaats genomen in hun leven en we hebben dat gezien! We zien het! Ik ben hier getuige van een wonderlijk verschijnsel. Het onderdompelen zoals Jezus dat ook deed, gebeurde op zo’n intense, koude, winderige dag aan het strand… maar…. die glans op haar gezicht en op het gezicht van haar man, die kracht uit hun ogen… Zo intens mooi, zo fantastisch. En na de doop gaat het verhaal verder. Hij bidt voor mensen omdat hij aan ze moet denken en er genezen mensen. Zij bidt voor meer geduld voor haar kinderen en ze ontvangt het. Ondertussen gaat Gods Geest verder aan het werk… en Hij brengt in gedachten waar nog gebondenheden zitten. Mijn vriendin vertelt in geuren en kleuren over de wonderen die ze ervaart. De gebondenheid aan een moeilijke jeugd. De gebondenheid aan foute gedachtes. De belemmering voor Gods Geest om echt vrij te zijn in haar. En dat ze haar gebondenheden wegstuurt in de naam van Jezus. Ik luister en ben zo geraakt. Ik merk dat het vuur in mij ook weer groeit, het is zo bemoedigend om in de nabijheid van mensen te zijn die Gods Geest ook ontvangen hebben. Andersom kan ik haar ook vertellen hoe Gods Geest in mij werkt en hoe ik ooit dat vuur zó ontvangen heb en zó geproefd heb. Weet je wat zo bijzonder is? Dat ik merk dat ze dit verhaal echt hoort. Met Gods Geest. Anders, dan anders!

Natuurlijk heb ik haar dit laten lezen… het is haar verhaal, het moet wel kloppen. Ze noemde onderstaand lied als liedtip. Wat een prachtig lied. “It feels like coming home…. where the spirit of the Lord is, there is freedom, I am free amen….”

Wat ik hier schrijf, over mijn vriendin, dat staat ook in de Bijbel. En dat ga ik nu schrijven ter onderbouwing. Dat is de Vrijheid, waar God over spreekt. Dat is de vrijheid die zelfs vervolgde christenen ervaren in hun gevangenis. Dat is de vrijheid die Corrie ten Boom verspreidde in haar gevangenschap tijdens de tweede wereldoorlog en waarover ze sprak nadien. Die vrijheid is binnen in ons, is Gods Geest in ons.

Ik ga eerst naar 1 Korintiers 3:1-2 en ik hoop dat ik jullie mee kan nemen in wat ik wil vertellen. Het is zoveel en ik wil geen stoffig verhaal schrijven over iets wat zó intens sprankelend en levendig is! Ik ben namelijk bang dat we téveel theologische verhalen hebben gehoord, téveel 20 minuten preken waar het stof op neergedaald is… Paulus schrijft: “Ik kon niet tot jullie spreken als tot geestelijke mensen”… “ik sprak tot mensen van deze wereld… tot kleine kinderen in het geloof in Christus… ik heb u melk gegeven want vast voedsel verdroeg u niet. Ook nu nog niet. Want u bent nog gebonden” En dát zegt Paulus, als aansluiting op hoofdstuk 2, met de uitleg dat christenen doorgaans de Geest van God ontvangen. Hij concludeert hier in vers 1-3 dus eigenlijk, dat er christenen zijn die de Geest van God niet ontvangen hebben. (lees eens aandachtig hoofdstuk 2 vers 13 tot 15 als je mijn conclusie niet begrijpt) Want deze christenen zijn nog gebonden aan de wereld. Dat maakt, dat Paulus niet vrij-uit kan spreken, zich inhoudt, kinderlijk eenvoudig blijft. Dan gaan we een sprong maken naar de tekst van vandaag, 2 Korintiers 3:17-18. Daar spreekt Paulus tegen mensen die, meer dan het volk Israël in de tijd van Mozes, God kunnen aanzien zonder een sluier te moeten dragen. Mensen die ervaren hebben dat de kracht die Jezus uit de dood liet opstaan , in hén leeft!! (Romeinen 8) … We worden vergeleken met Mozes die zo in Gods aangezicht kwam. Durf jij jezelf te vergelijken met Mozes?

Als Gods Geest in je woont… Dát moet je voelen, dat wil je voelen, dat wil je weten en beleven vanaf je kruin tot in het puntje van je tenen. Ja toch? Ik wel hoor, anders is het voor mij lege poppenkast. De kracht van deze Heilige Geest wil echt in je leven, wil je omgeven, wil meer en meer in je groeien. (2 Korintiers 3:18) Dat betekent dat Gods Geest steeds groter in je kan worden. Ervaar jij dat zó?

EN even terug naar dat zielige vogeltje aan de start van het blog. Dat vogeltje zit niet te wachten op de wrede vrijheid. Maar het vogeltje is gebaat bij een stap – voor – stap methode. Je weet wel, heel erg voorbereid door dierenliefhebbers. Eerst een grotere kooi in de natuurlijke leefomgeving. En het loslaten, dat gaat zeer gecontroleerd. De dierenliefhebbers hebben vooronderzoek gedaan en hebben mede-vogels opgezocht die tegelijk uitgaan. Zo is het ook met Gods Geest. Het is niet iets om bang voor te zijn. Hij is Vrijheid maar ook op die wijze, dat jij veilig bent. Hij weet waar jouw pijn zit en Hij weet hoe Hij daarmee om moet gaan. “Wees niet bang”, zegt de engel tegen Maria. “Wees niet bang” vandaag tegen jou. Vraag om Gods Geest, vraag om meer duidelijkheid. Onze religie heeft onze ogen soms zo gesluierd. Gods Geest wil je vrijmaken.

En luister eens, de Geest van God is niet opdringerig. De Geest van God wacht op jou. Misschien heb je die kracht ooit wel gezien bij anderen en heb jij jezelf vertwijfeld afgevraagd… waar het fout gaat bij jou. Of je hebt de Geest wel ervaren maar Zijn leven in jou is wegge-ebt. De Geest van God wacht op jou, Hij wacht echt alleen op een uitnodiging voor Hem uit jouw eigen mond. Maar, de vrijheid van God is absoluut verweven met de aanwezigheid van Gods Geest. Hoe vrijer Gods Geest in jouw leven mag bewegen, hoe vrijer jij je zult weten. Hoe krachtiger je zult zijn. Hoe sterker je Gods Stem zult horen. Hoe meer autoriteit je zult ervaren in Jezus.

De glans die op het gezicht van Mozes lag, is beschikbaar voor ons allemaal!

Het blog van Kris!

Vrij

Ik hou van buiten de lijntjes kleuren. Hou van ongebaande paden, ontdekken, proberen en vooral niet doen wat iedereen al doet. Jarenlang heb ik gedaan wat ik dacht dat goed was, of dat anderen dachten dat goed voor mij was of waarvan ik dacht dat God het van me vroeg. 

Al die hokjes en vakjes, en ik paste er niet in. Het voelde altijd ongemakkelijk. Ik had geen rotleven hoor, echt niet. Ik ben dankbaar voor alle jaren.  Totdat ik 10 jaar terug begon met By Kris. Klaar met dat saaie christelijke wereldje en helemaal in voor nieuwe avonturen. (Maar dat is weer een ander verhaal)

Maar toen ik ervaarde ik ineens vrijheid. Ik kwam toch terug in het christelijke wereldje maar was los van al het moeten, de hokjes en de vakjes. Want ik ontdekte: ook al was dat absoluut niet mijn doel- ik heb niet zoveel doelen- God werkte door mij heen.

Ik moest echt heel hard lachen als mensen me vertelde dat mijn werk zo’n zegen was. Hoe dan? Ik, die amper een bijbel inkeek, behalve om er creatief mee aan de slag te gaan, die chagrijnig in de kerk zat, nooit meer opwekking luisterde en al jaren geen goed gesprek met God had gehad. Ik vond het wel grappig, humor van God. Ik weet nog dat ik Hem vertelde; allemaal leuk en aardig dat zegengedoe, maar ik ga nu echt niet weer evangeliseren. Ik blijf gewoon doen wat ik doe. 

Mensen creatief stimuleren en verbinden met elkaar, mooie producten maken en daar mijn boterham mee verdienen.  Zonder dat ik doe zoals ‘het hoort’. Nee, ik leef mijn leven eigenwijs, en soms dwars, naast de lijntjes en dat is prima.

Met af en toe een goed gesprek met de Grote Kunstenaar. En steeds regelmatiger Zijn woord. Voor mij is dat genoeg.  Geen poespas. Geen religie.

Het lied van Matthijn Buwalda ‘Vrij’ past hier goed bij. Vind ik.

Of het bij het bijbelgedeelte past? Eh, dat heb ik niet gelezen…

* Als ik situaties uit mijn werk aanhaal, zal dit vanwege de privacy altijd goed mistig zijn, niemand zal zijn eigen verhaal herkennen of denken “hé, dat verhaal ken ik, zou het over Pietje en Miep gaan?”

Creatieve verwerking

Zoals gezegd, Kris heeft een filmpje beschikbaar dus doe lekker mee!

En voor vandaag even een klein inkijkje in mijn artjournal met bevrijding als thema. Heel simpel uitgevoerd met een servetje (de vogels) stempels (de vogels) rood-wit-blauwe vlag kleurtjes van aquarelverf en acrylverf (ja joh, gewoon door elkaar heen! Hierin geldt ook, vrijheid!) En dat witte gedeelte in het midden, dat laat ruimte voor mijn eigen woorden, een gebed, een opmerking, een gedachte…

Hele fijne bevrijdingsdag

* Als ik situaties uit mijn werk aanhaal, zal dit vanwege de privacy altijd goed mistig zijn, niemand zal zijn eigen verhaal herkennen of denken “hé, dat verhaal ken ik, zou het over Pietje en Miep gaan?”

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 366 dagen LICHT #147 - 365 dagen project - […] is er vandaag een mooie bevrijdingsdagverwerking. Maar die van gisteren spreekt me ook wel aan, omdat die gaat over…

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This