Beloofd is beloofd. Ik weet niet meer wáár, maar ergens beloofde ik dat er vandaag, zondag 24 mei, ook een blog zou zijn. En een tekening. En ja, dat is goed gekomen. Het werd een kwikstaart bij 1 Petrus 5:8

“Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi'”

De kwikstaart is een mooie vogel met een lánge staart. Dat is een opvallend kenmerk. De kwikstaart is een druk, bezig, onrustig vogeltje. Beweegt voortdurend, ook dat staartje gaat steeds op en neer. De nestjes die ze bouwen zijn erg rommelig. De kwikstaart is ook een alért vogeltje. En daar is de kwikstaart echt niet uniek in, eerlijk gezegd. Ik denk dat alle vogels alert zijn, vooral als je een prooi bent. Maar alért, dat is nou precies, wat wij ook moeten zijn!

Dus, ik ga nu een beetje zeuren. Net zoals een puber dat ervaart als mama voor de zoveelste keer zegt “let je wel op?” jahaaa mama, zeur nou niet zo”… het zij zo. God zegt het ook in de Bijbel. Pas op, de duivel gaat rond! En als je één vinger uitsteekt pakt hij je héle hand!

Als eerst, we hoeven niet bang te zijn. Dat staat héél vaak in de Bijbel. En dat wil ik eerst gezegd hebben voordat we deze tekst nader bekijken. De Bijbel roept ons op om scherp te zijn, vol van kennis van God. Hoe meer kennis van God in ons, hoe minder grip de duivel op ons krijgt. Want Gods Licht verdrijft de duisternis. En laat de Heilige Geest de olie zijn die overvloedig aanwezig is voor in je lamp! Soms is er lijden in ons leven omdat we Gods Woord niet voldoende kennen en dus niet toe kunnen passen. En zo komt het dat ons huis niet schoon is en ons hart kamertjes heeft waar Gods kracht niet komen kan. We weten dat God ons redde door Jezus te laten sterven aan het kruis. We weten de verhalen uit de kinderbijbel van de schepping, van David en Goliath, van Jona, het kerstverhaal, de storm op het meer, Hemelvaart, Pinksteren en Paulus die op reis ging. Maar weten we ook dat Jezus de koorts van de moeder van Petrus bestrafte en wegstuurde? Weten we ook, dat Hij ons de opdracht gaf om het goede nieuws te prediken én mensen te genezen? Wanneer zag jij voor het laatst iemand genezen? En ik weet het wel, dit is zo’n moeilijk én confronterend thema. Vooral als je ziek bent en je bent niet genezen! Daarom voelt dit blog voor mij een beetje als “zeuren”… Stel je toch eens voor, dat je lijdt onder een ziekte, dat je lijdt onder een reumatiek, dat je lijdt aan vergroeiingen in je lichaam en dat de duivel er de oorzaak van is? Stel je voor! Dan kom je in de Hemel en dan vraag je aan God, waarom wist ik het niet? Dan had ik hem weg kunnen sturen. Nou precies, dat dus.

Want ik ben bang, dat veel van onze christenen, niet volledig in de kracht staan die God beschikbaar heeft. Inclusief mezelf. Hóe moeten we dat ook weten als het ons niet zó is voorgeleefd? En eerlijk gezegd, lijkt het ook niet een beetje eng? Maar elke keer als ik me weer méér tot Hem wend, ben ik zo verwonderd. Hij wil Zich tot in detail met mij bemoeien. En met Hem leven is volkomen veilig.

Ik leerde dat onder Zijn vleugels genezing is, Ik leerde dat Hij de grote Heelmeester is en zich in de Bijbel ook zo voorstelt verschillende malen. (Exodus 15:16 als voorbeeld) Ik weet ook wel, dat genezing van het lichaam niet zaligmakend is. Gered zijn door Jezus betekend niet persé dat je lichamelijk gezond bent. Toen Jezus rondwandelde op aarde genas Hij óók niet iedereen. Maar er zíjn gronden waar de duivel ons te pakken heeft. Tovenarij is een directe grond voor de duivel om binnen te komen en tekeer te gaan en het je moeilijk te maken. Zelfs als je voorouders actief waren in tovenarij. En tovenarij is soms niet makkelijk te herkennen. Waarom zou je naar een sessie gaan “tot rust komen” en “je innerlijke zelf te ontdekken” als Jezus dat ook voorstelt om dat met Hem te doen? Ik geloof daarom bijvoorbeeld, dat er een groot gevaar schuilt in Yoga of New Age of geneeswijzen waarin gebruik wordt gemaakt van spiritualisme. Jezus zegt, zoek de stilte met Mij! Waarom zou je dan in vredesnaam naar een sessie gaan waar Jezus niet is?! Wéés alert! Of… films en series waarin geesten voorkomen? Ze komen je kamer al in door het beeldscherm. Hoe ver is de reis naar je hart dan nog?

Misschien vind je me wel een zeur. Zeuren op zondag. Maar wat mij betreft is dit zó belangrijk. Onze geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn soms in zo’n slechte conditie omdat de duivel er grip op heeft! En áls dat het geval is, dan móet je er wat aan doen en dan is er hoop. Dat is het goede nieuws.

David de Vos, maakt het heel mooi duidelijk door een eenvoudig filmpje.

Trouwens, niemand mag oordelen wat er met jou aan de hand is. En ik mag ook niemand oordelen als ik denk dat er sprake is van een zonde of een bezetting. We moeten ons wenden tot God. Hij is bevoegd en Hij is degene die dat kan en mag doen. Vraag aan Hem of er plekken zijn waar de duivel actief is. Vraag of Hij je ogen opent. Dan ben je in staat om de duivel daar weg te sturen in Jezus naam! Je zonden belijden, om vergeving te vragen. Of ga erover in gesprek met mede christenen die je vertrouwd, denk, praat, bid er samen over. Echt waar. Of vraag aan God of Hij je wil zenden! (Markus 16:15 en verder) Als God geen arbeiders heeft, hoe kan Hij dan genezen? Als er geen christen is die de wapenuitrusting aantrekt elke dag, hoe kan Hij dan de oorlog voeren tegen die briesende leeuw en wonderen doen en vrede stichten? Trek aan, die schoenen van bereidheid. En gá.

En dan nu een simpele ervaring van mezelf. Een paar weken geleden, tegen het einde van de week, de kinderen al een hele tijd thuis vanwege de lock down, zei ik tegen één van mijn kinderen “Hou nou even op, ik krijg er hoofdpijn van joh”… ik weet niet meer waar het over ging. Waren ze ruzie aan het maken? Schreeuwden ze tegen elkaar? Even later hád ik hoofdpijn. “Zie je wel, ik ben zo moe, ik heb nu zelfs hoofdpijn”…dacht ik. Totdat me voor ogen kwam wat ik zojuist had uitgesproken. Deze challenge daagt mij ook uit, begrijp me goed, het houdt me bezig in gedachten en ik lees veel. Zo heb ik ook prachtige studies van Derek Prince gelezen over ‘bezet kunnen zijn’ en over “genezing” (ik raad je die boeken echt aan! Een hele goed vervanger voor stille tijd als deze challenge is afgelopen)… “Hoofdpijn, in Jezus naam, ga wég…. en Jezus vergeef me voor wat ik uitsprak!” nou, het onvoorstelbare gebeurde! De hoofdpijn verdween zoals je sneeuw voor de zon ziet smelten! Echt, zo bijzonder! Afgelopen week had ik ook hoofdpijn maar toen verdween het niet op deze wijze. Deze hoofdpijn verdween toen ik gewoon eens op tijd naar bed ging. Zie, het is niet altijd zo ‘zweverig’… maar zo zweverig is het nooit. We maken het veel te zweverig. Dat komt de duivel wel goed uit. De geestelijke wereld is realiteit. Ook voor nuchtere Hollanders.

En als afsluiter, bid ik voor ons allemaal, lieve lezers, vrede. Vrede in ons hart van U, Here God. Dat Uw vrede ons maar mag leiden, dit hele leven met of zonder ziektes. Maak ons vrij als we gebonden zijn en stuur ons bidders op het pad die durven bidden in Uw naam. Maak en houd mij alert Here Jezus. Dat ik geen makkelijke prooi zal zijn maar juist een strijder in Uw Naam, wandelend op Uw pad van Licht!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This