Psalm 19:11 “De voorschriften van de Heer…… begeerlijker dan goud ……. en zoeter dan honing, dan honing vers uit de raat”

Sinds mijn man de imkerij als hobby heeft opgepakt wilde ik een verdiepend blog schrijven én een pagina maken bij een Bijbeltekst waarin Gods Woord wordt bezongen als ‘zoeter dan honing!’ Dit leek me een mooie zondag om daar aan te wijden. Zoet op Zondag.

Want waar honing overvloedig is, daar is het goed. Daar is het gras vol klaverblad en dik groen. Daar zijn wuivende, kleurrijke en geurende bloemen. Daar regent het in de nacht en daar schijnt overdag de warme zon. Daar fladderen vlinders. Daar fluiten ontelbare vogels. Daar zijn trotse, statige, ontzagwekkende bomen met bloesems en met vruchten die zwaar aan de takken hangen. Daar zijn gezonde en energieke mensen die de wereld aankunnen!

Eén ding kan ik je vertellen. Bijen houden is geen saaie hobby, het is een indrukwekkend avontuur waarbij je moet weten wat je doet. Ik vergeet nooit dat ik opeens mijn man in het witte pak voorbij het keukenraam zag stuiven met een heleboel – een héleboel – bijen achter zich aan. Wát waren ze bóós. Een beetje bezorgt en op mijn hoede sloop ik naar buiten – achter ons huis zwermden ook een heleboel woest zoemende bijen rond- en ik vond de buurman aan de straat, hikkend van de lach, hangend over zijn hark. Wijzend naar de bocht van de straat alwaar mijn man met een zwarte wolk achter zich, verdween. De buurman vertelt er nog over. In geuren en kleuren, over zijn jonge buurman die na de run -op zijn houten klompen!- al snel weer terug kwam en zich helemaal liet intapen door zijn vrouw. Plakband rondom de broekspijpen, plakband rondom de mouwen van de jas. Want de bijenkas was nog los én moest dicht. Als ze boos zijn en hun volk willen beschermen, is zelfs het kleinste gaatje in je broek een optie om door heen te prikken. Ze zijn slím.

Ja joh. We hebben geleerd nooit meer de kas open te doen als er onweersbuien op komst zijn.

Dat is één verhaal van de vele. Maar we worden wijzer. Voorheen kon ik een wesp met een bij verwarren, nu niet meer. Een wesp is irritant en lastig, zoemt zenuwachtig rondom je glas limonade of rondom je ijs. Dat gedrag past een bij niet. Voorheen zoemden al die ‘irritante beestjes’, inmiddels kunnen we aan het gezoem steeds beter inschatten hoe het gaat met het bijenvolkje en daarop inspelen. Bijzonder hoor.

De Bijbel heeft het over de honing! Zóeter dan honing is het Woord van God! Laten we dan eens een lofzang op de honing maken. Honing heeft een heilzame werking in zich. Op wondjes op je huid, op brandwonden, op zere en droge opengebarsten lippen: ik heb het zelf allemaal al eens geprobeerd natuurlijk, ja, het werkt! Honing zit ook in veel cosmetica. Honing maakt ons mooi! Honing geeft ons een gezonde adem, schoont ons gehemelte. Honing werkt ook tegen allergie. Het is een tip om honing uit het seizoen te eten als de gewassen groeien waar je allergisch voor bent. Het gaat over échte honing hoor. Honing uit de winkel waar het etiket vermeldt: “gemengde EG- en niet EG-honing”, kan honing bevatten wat van suikerwater is gemaakt. De bijen krijgen suikerwater voorgeschoteld. Dat is een product waar de bijen op overleven in de winter. Het is niet vergelijkbaar met de inhoud van zuivere honing die afkomstig is van echte nectar. Laten we het Woord van God dan ook nooit verwarren met andere boeken. Gods Woord is Zuiver! Er is op deze aarde zoveel te lezen …. er is zoveel honing in allerlei supermarkten beschikbaar. Maar de echte honing, die haal je bij de imker!

Honing kent honderden varianten. Elke honing smaakt anders en heeft andere goede eigenschappen. De voorjaarshoning die we nu enkele weken geleden geoogst hebben is zóó lekker! De heidehoning van vorig jaar is óók lekker maar veel zwaarder van smaak. En de zomerhoning van vorig jaar, had een intens scherp smaakje. De heidehoning die we dit jaar hopen te oogsten zal ook zeer zeker weer een andere smaak hebben. Dat ‘slingeren van de honing’ is overigens echt een typisch gezinsmoment geworden. Alle deuren van het huis gaan dicht (de bijen komen op de honinggeur af!) en we zijn zo een halve of hele zaterdag bezig met honing slingeren. De tafel, de vloer, de keuken… alles pikt en ruikt zoet. We wanen ons als een echte “Winnie the Pooh” in een honingpaleis. De raten open maken door de dekseltjes er af halen met een kammetje, dat mogen de kinderen doen. En dat doen ze graag. Dan moeten de raten in de honingslinger… tijd om de spierballen te laten rollen! De restjes honing die overal vanaf druppelen worden uiteraard graag geproefd… Aan het einde van deze dag haal ik een natte doek door de keuken: de pikkerige honing is niet hardnekkig en maakt heel makkelijk schoon. Wat een plezier!

Gods Woord lezen en tot ons nemen mogen we zó ervaren. Het druipt van de zoetheid. Schoonheid. Heilzaamheid. Als ik Gods Woorden lees, mag het mijn hele wezen omgeven. Soms komen de Woorden zo naar me toe, het lezen geeft zoveel vreugde of richting aan mijn denken.

Zo’n mooi lied, waarin Kinga Ban zingt over woorden van God… dat ze maar zó door ons heen mogen stromen zoals de honing, ook in het écht, overstromen kan!

Ja, ik weet het. Soms is het lezen van Gods Woord niet zo zoet. Misschien kunnen we wat leren van de manier waarop de honing gemaakt wordt. De bijen rusten níet. Het is zelfs zo, dat een gemiddelde werkbij in zomertijd 6 weken oud wordt. Hij werkt alleen maar en slijt daarbij zijn vleugels. Dezelfde soort bij in de winter overigens, leeft 6 maanden. In die tijd vliegen ze niet maar houden ze de kas warm. Maar; de bijen zijn altijd bezig om te overleven en daarin dienen ze elkaar. Het doel is: zorgen voor het volk. Wees eens eerlijk, hoeveel zorgen wij ‘voor ons volk’? Biddend voor onze broers en zussen? Vliegend om even boodschappen te halen voor iemand die het zelf niet kan? Hoeveel lézen en léven we de Bijbel eigenlijk echt? Hoeveel onzuivere honing is ons leven binnengedrongen waardoor Gods Woord niet meer zo sprankelend op ons af kan komen?

Het is trouwens niet alleen honing wat de bijen maken. De gele was is afkomstig van jónge zwetende bijtjes (bijenzweet!) en daarvan wordt honingraat gemaakt. De was is eetbaar- een soort kauwgumachtige substantie- en wordt door de mensen bijvoorbeeld gebruikt om kaarsen van te maken of om mee te boenen, boenwas. Propolis maken de bijen ook, de functie daarvan is vergelijkbaar met kit. Ze dichten er gaten mee in de kas, ze plakken er ramen mee aan elkaar vast of verstevigen deze (in een raam zit de raat). Propolis heeft een antibacteriële werking. Het dient voor het ontsmetten van de kas. De bijen mummificeren er ook dode dieren mee zoals muizen, die naar binnen zijn geglipt en die de bijen niet naar buiten kunnen werken. Het is een product die zeer antibacterieel werkt. Het is verwerkt in veel van onze medicijnen. Gods Woord mag ook zó werken. Verhelderend, antibacterieel; voor onze ziel en ons geweten! Enne, propolis zit ook in verf! Is dát even leuk om te weten. Want, wat mij betreft genoeg theorie. Aan de slag!

Van deze Bijbelpagina maakte ik een paar stap – voor – stap foto’s. Wellicht helpend voor je eigen Biblejournaling óf om het eens voor een eerste keer uit te proberen. Het kan natuurlijk ook op aquarelpapier…

Creatieve verwerking – aquarellen a lá Bettuelle

Nodig: Grijs potlood, aquarelverf, potje water, penseeltje

Plaatje 1

Hier zie je dat ik een voorbeeldplaatje naast me heb. Het is een laagdrempelige gedachte dat je, álles wat je tekent, in feite nátekent. Want alles heb je ooit gezien. Is het niet in het echt, dan wel in je fantasie. Het is goed om na te tekenen, zo oefen je ook je tekenskills.

Ik gebruik zo min mogelijk gum. Ik schets heel licht, daardoor blijft de tekening levendig. Met het inkleuren gebruik ik de lijnen die me goed lijken. Als ik gum, dan gebruik ik kneedgum van goede kwaliteit, die is zacht voor het papier.

Tijdens dit proces op deze pagina heb ik niets gegumd. Ik kan me voorstellen dat je dat niet een goed idee vindt voor jezelf . Maar. Het is een leuke en leerzame uitdaging voor jezelf als je vaker tekent! Niet gummen geeft hele onverwachtse, spontane en leerzame effecten.

Plaatje 2

Hier zie je de schets, ik maak hele lichte grijze lijnen. Zo maak ik geen afdrukken in het papier en straks met het schilderen, verdwijnen de lijntjes als het ware.

Wat een donkere kleur moet krijgen, arceer ik lichtgrijs.

Plaatje 3

Hier zie je mijn aquareldoosje van Jane Daveport. Een paar heerlijke heldere kleurtjes waarmee ik met véél water de pagina van de Bijbel nat maak. De kleur is echt heel licht en geeft enkel een indicatie. Waar ik lichtblauw kleur, kan ik later bijvoorbeeld nog met geel of groen overheen. Ik gebruik in dit eerste stadium nooit zwart! Ik ben sowieso heel zuinig met zwart.

Plaat 4

Kijk, al schilderende, voeg ik steeds meer kleur toe. De pagina is niet kletsnat meer, als ik wat meer gele kleur toevoeg op de bij. De kleur loopt niet meer uit. En ook de blauwe en groene toegevoegde kleuren in de hoeken lopen niet zoveel meer uit. Dit is wat ik nu wil.

Plaatje 5

…En zo schilder ik door. De pagina droogt ondertussen een klein beetje op waardoor het toevoegen van verf steeds een ander effect krijgt. Leuk! Speel daar mee! Dat is de ontdekkingsreis van het schilderen. Wat straks steeds zwarter moet worden, maak ik nu eerst bruin. Zo zorg ik er alvast voor, dat er een ondergrond ontstaat voor het glansje dat nodig is op dat oog en op de pootjes. Donkerder maken doe ik straks stukje voor stukje. Ook het gele van de bloem maak ik op sommige plekken wat donkerder.

Nu is het tijd om de pagina even met rust te laten. Voordeel van mooi weer: dat gaat lekker snel in het zonnetje!

Plaat 6

Kijk! Plaat 6 is precies hetzelfde als plaat 5, maar nu droog. Zo droog dat het papier lekker kraakt. Nu kan ik beter zien wat ik verder moet doen. In ieder geval, overal weer kleur toevoegen!

Plaat 7

Plaat 7

Kijk, ik ga gewoon verder met inkleuren. Nog meer bruin, bruin, zwart! En zie, hoe ik met een klein penseel met weinig water en ook niet zoveel verf, de haartjes op het kopje krijg. Nu werk ik zogenoemd ‘droog’. Ook de vleugeltjes vul ik in met droge bruine lijntjes. De achtergrond werk ik ook bij om de bloem helder zichtbaar te krijgen.

Plaat 8

plaat 8

Een echte close-up foto. Kijk hoe ik met een droge penseel met niet zoveel verf eraan (zo droog mogelijk!) ‘stippels’ maak om de indruk te wekken dat de bij wat harig is. Dat gele op de kop overigens, is stuifmeel!

Plaat 9: de bij!

Hier zien we dan de uiteindelijke bij. Kijk, hoe ik de gele strepen iets minder geel heb gemaakt door het gebruik van de kleur “Yellow Ocre”. Die is in elk góed basissetje waterverf wel aanwezig. Lichtbruin, zo noemen we die kleur ook wel. Mijn man merkte op dat deze bij veel te geel was: een wesp is echt geel, een bij is iets minder fel gekleurd. Vandaar even bijgewerkt. Ik heb met zwarte pen wat lijntjes getrokken, ook in de gele kleur van de bloem. Kijk goed naar de uiteindelijk pagina. Ik heb de bloem zelf, de witte bladeren rondom, niet teveel zwarte lijnen gegeven. Het gaat om de bij. Niet om de bloem.

Extra tips om de pagina áf te maken

Er zijn wat extra’s die ik deed: die witte glans op dat oogje is gemaakt met een krijtje (necolors 2) Ditzelfde deed ik ook op de zwarte strepen van het lijfje.

Witte gelpen is zichtbaar op de vleugels, op de pootjes.

Ik gebruikte ook wat gele neocolor 2 op de bloemen.

Als je zelf creatief aan de slag gaat: veel succes en geniet vooral!

Sjabloon

3 Reacties

 1. S.M.M. Lindenhols - Hermans

  Mooie blog en mooie verwerking!

  Antwoord
 2. Willemien

  Wat een leuke verrassing deze ochtend. Prachtige overdenking en verwerking, ik miste deze week jouw inspiratie. De verrassing des te groter vandaag.

  Antwoord
 3. Marjan

  Wat fijn om na je heldere uitleg van de werking van honing in combinatie met Gods woord! En prachtig om ons aan de hand mee te nemen in jouw proces van tekenen en schilderen.Dank je wel Bettuelle!

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This