Jesaja 66:23

Vorige week zondag hadden we het over “Zingen op Zondag”. Vandaag Zuiver op Zondag. Niet om zuivere noten te zingen. Maar in onze groei naar God toe, mogen we steeds zuiverder worden. Als een spiegel waarin mensen God kunnen zien. We zullen steeds meer van Hem begrijpen en hoe meer we van Hem gaan begrijpen, hoe meer we beseffen hoe wéinig we weten! God is zó groot, zo diep, zo gaaf! We hebben een Eeuwigheid nodig om Hem te leren kennen.

Zijn Woord onderzoeken, trouw zijn aan Hem door ook trouw te zijn in ons leven, geduld mogen leren en ontvangen als een vrucht van Gods Geest. Vrije Vogels mogen we zijn. Door Gods Geest meer in ons te laten worden. Gods Geest zoals de duif op Jezus bleef rusten na Zijn doop. De Heilige Geest ontvangen als een bode uit de Hemel en als een bode voor ons leven hier op aarde. Zijn wie we mogen zijn met de veren die God ons gaf, stralen en schitteren als een pauw… Uit de schatkamers van God mogen leven. Het heeft allemaal de revue gepasseerd deze week.

En vandaag is het dus zondag! God zelf werkte in Zijn scheppingsweek van zes dagen naar de Sabbat toe. Hij rustte uit van het werk dat Hij volbracht had. We kunnen nog eens overdenken wat deze week ons bracht. We kunnen het delen met elkaar, buiten in de zon met een kopje koffie of op afstandsbezoek bij de moeders op moederdag… De sabbat geeft ruimte om elkaar te bemoedigen, de mooie dingen die God deed, delen met elkaar.

Ik werd met mijn neus op mijn eigen blog gedrukt. Vrijdagochtend. Ik had haast want ik moest werken. In mijn auto crossen over de kleine landweggetjes en já hoor. Een dikke zwaargeladen combinatie vrachtwagen schoof net voor me de weg op. Hier zou ik nu 10 minuten achter moeten rijden. Nee, niet 10 minuten. Nu hij voor me reed, zeker 20 minuten. “Nou kun je dan in de praktijk brengen wat je net de mensen hebt voorgeschoteld, Bettuelle” … zuchtend. Van binnen borrelde het ongeduld. Ik had een afspraak waar ik op tijd moest zijn. Het was druk op de smalle en bochtige, onoverzichtelijke weg. Fietsers. Een vader die zijn zoontje leerde fietsen, wat raakte dat beeld mij. Heel erg mooi, de bescherming van de vader, de trots van het kleine ventje. Prachtig zeg. En ook het lef van de vader om op zo’n nare weg te rijden, trof me. Het ongeduldige gevoel zakte af. Is dat dan de Geest van God die onze gedachten op het goede richt? Is dat dan Zijn Hulp om mijn ongeduld te kalmeren?

Later op diezelfde vrijdag kreeg ik nog een compliment op mijn werk. “Het is zo goed dat je zoveel geduld hebt. Dat is zo nodig in dit geval, om iets te kunnen bereiken”… nou zég. Die had ik even niet zien aan komen. Wat een grap! Nee, wat gaaf, bedoel ik! Glunder! Iemand ziet iets van God in mij! “Here God, dit compliment is voor U!” Nou, dát zijn nou verhalen die we moeten delen met elkaar. Het zijn de kleine dingen die anders zomaar aan ons voorbij kunnen gaan. Maar tijdens een rustdag kunnen we eens terug kijken… terug denken… en God werkzaam vinden in ons leven.

In de Bijbel heb ik een paar verzen opgezocht waar iets staat over de Sabbat.

De eerste Sabbat wordt al vroeg genoemd, in Genesis rustte God van al Zijn werk. Zes dagen lang schiep God, en in die zes dagen werkte Hij naar de Sabbat toe. Een rustdag, een Sabbat, wat betekent “Stopdag” “stoppen met werken en stoppen met handel drijven”. Sabbat is een feestdag, we worden opgeroepen deze te víeren. ( Leviticus 23 vers 3) In de Joodse traditie zie je dus ook wel, dat families samen komen om te eten, te zingen, te vieren. In Genesis 2:3 lezen we, dat God de Sabbat zegende. Zegenen? Dat vraagt alweer om een nieuwe studie. Wat betekent zegenen ten diepste? En wat houdt dat dan in voor de Sabbat en wat houdt dat dan in voor ons?

Het houden van de sabbat is blijkbaar zó belangrijk, dat God het als vierde gebod in de 10 geboden heeft opgenomen. (Exodus 20) En lees Deuteronomium 5:12-15… “de Sabbat is een heilige dag…. Gedenk dat de Heer U verlost heeft uit Egypte”. Dat is het Pesachfeest. Dat is Pasen. Elke rustdag is het goed om te herdenken wat Jezus deed voor ons. Vrije Vogels zijn we.

Ze zullen komen, van Sabbat tot Sabbat, en voor Mij neerbuigen (NBV) of “om aan te bidden voor Mijn aangezicht” (Statenvertaling) ( Jesaja 66:23) Dat is een toekomstbeeld, een profetie. Maar God aanbidden is hier van belang.

Aanbidden. Daar is het weer. Vorige week zondag hadden we het over “Zingen op Zondag”. Vandaag Zuiver op Zondag. Niet om zuivere noten te zingen maar … zingen voor Hem is zuiverend. Dus voor vandaag moedig ik je weer aan om te zingen, vooral omdat de kerken nog steeds gesloten zijn en er minder gezang is dan normaliter. Maak groot, onze God!

Vandaar, de zingende merel bij Jesaja 66 !

Fijne zondag lieve lezers!

2 Reacties

 1. Carolien

  Prachtig lied deze kende ik nog niet.
  ga proberen om deze merel te verven in mijn bijbel!

  Antwoord
  • Bettuelle

   gaaf!! Er zat me net nog een mereltje aan te kijken vanaf het dak van de buurman 🙂 leuke diertjes

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This