Deuteronomium 7:9

De zwanen in de Bijbel zijn een creatie van Vanessa de Potter. Gaaf om te zien hoe haar reiger gisteren velen van ons inspireerde. Vandaag zijn haar zwanen onze inspiratie. En oja, Vanessa is van BiblejournalingBelgie. Ook onder die naam op instagram te vinden.

De Here is trouw. Wat kan ik nog meer daarover schrijven? Er zijn zoveel liederen over gezongen. Er zijn zoveel studies over gemaakt. Hij is trouw! Als we verdwalen, Hem de rug toekeren, Hem vergeten ‘gedag’ te zeggen in de ochtend of Hem overdag per ongeluk negeren… niets deert Hem. Hij is en blijft trouw. Dat weten we.

Maar hoe zit het met onze trouw?

De zwaan staat bekend als een trouwe vogel. Ze blijven doorgaans hun leven lang trouw aan elkaar. Ze zorgen samen voor hun jongen (wat bij de meeste dieren zeker níet zo is!) en komen zo sámen door moeilijkere en zware tijden heen. Prachtig. Ze zijn ook kieskeurig wat betreft het uitkiezen van een levenspartner. Zwanen nemen de tijd om elkaar te leren kennen. Dat is bij eenden altijd zo akelig. Dat gaat soms zelfs zo ver dat er dode vrouwtjes achterblijven in het water. Vreselijk. De vader die met een DNA test aangewezen zou moeten worden, is allang verdwenen als het vrouwtje haar eieren legt en alléén voor haar jongen moet zorgen… Waardoor de eend ook veel jongen verliest, heel zielig.

Ik start dit blog met een stuk over trouw in een huwelijk, dat komt door de zwanen. Maar wees gerust, ik ga niet alleen over huwelijken babbelen.

Zangeres Rebecca st. James was op de EO-Jongerendag toen ik daar ook was. Dat is jaren geleden! Zij had een passie om rein te blijven voor het huwelijk en niet zomaar bij een eerste het bed in te duiken. Dat was haar passievolle boodschap. Ze deed een oproep aan de jongelui in de grote arena om de keuze te maken, trouw te zijn aan je toekomstige man of vrouw.

Dat heb ik gedaan. Jonge meid van 15 of 16 jaar. Ik besloot het. Geen kermis aan mijn lijf. Saai hé? En stom. Vooral als klasgenoten en vriendinnen in de omgeving daar heel anders over denken en anders handelen. Ik heb s’avonds vaak gebeden voor mijn toekomstige man. Dat hij ook zuiver zou mogen blijven en dat God onze paden samen zou brengen. Ik kan niet zeggen dat dit persé leuk of makkelijk was. Het duurde wat mij betreft erg lang voordat zich een man aandiende. Daar kwam bij dat ik vreesde dat God voor mij een heel lelijk exemplaar ‘overhield’ … Al die jaren in “mijn eentje” waren uiteindelijk wél prachtige jaren met God. Alpha’s leiden, mensen ontmoeten uit alle lagen van de bevolking, jeugdgroep leiden, het muziekteam in de kerk mee- ontwikkelen… ik heb ontzettend veel gelezen, getekend, geschreven… Nee, dit is geen schouderklopje voor mezelf. Ik zit peinzend met mijn handen onder mijn kin nog eens te lezen wat ik schrijf. Moet ik dit schrijven? Wat heeft dit voor toegevoegde waarde? De keuze om trouw te zijn aan een man die er nog niet was en waarvan ik zeer twijfelde of die wel zou komen én of ik wel tevreden zou zijn met Gods idee… gaf me tijd om andere dingen vólop te doen. Ondertussen kwamen ze wel voorbij hoor. Van die zwanen die dachten dat ik wel een eindje met ze mee zou varen, de bosjes in. Nee, aan mijn lijf geen polonaise, nee hoor. Mijn man zou van God afkomen dus bij elk exemplaar vroeg ik me af of ik met hem oud zou willen worden. Meestal volgde dan een misselijkmakend gevoel. Met hem? nee! Met hem? nee! Met hem? nee! “Oh, Here God, komt er wel ooit een man voor mij?” Laat dit verhaal van mij je bemoedigen als je zelf nog een jonge meid bent en zo graag een vriend wilt…

Eindelijk brak de dag aan dat ik mijn fantastische en prachtige man leerde kennen. Ik was 24 en we trouwden toen ik 25 jaar was. Begrijp me goed, voor iedereen is de levensweg anders. Maar trouw zijn, dat is voor iedereen weggelegd.

Toen we trouwden, beloofden we elkaar ook trouw. Trouw in alle jaren. En we zongen een lied. “God be in everything” van Kees Kraayenoord. Niet omdat we zo mooi kunnen zingen maar omdat we vonden dat we God nodig hadden, wilden we trouw kunnen zijn. God… in ons denken, in onze ogen, in onze gedachten. We hebben God nodig om zuiver en trouw te zijn. God op nummer één.

Trouw is niet meer van deze tijd zijn. Lees ik in een artikel. Ik zie het. Er is veel ongelukkigheid, angst, onveiligheid, gebroken harten, wantrouwen… Veel kinderen met schade, achterdocht, verdeeldheid… Als trouw van beide kanten lukt, dan is dat zó mooi, dat is niet in woorden uit te drukken… Wat míj betreft zijn zwanen zulke mooie imponerende beesten omdat ze trouw zijn! Trouw schept zuiverheid, schoonheid!

Trouw zit in zoveel meer dan alleen maar een partnerkeuze en vasthouden aan deze persoon. Trouw aan God is ook… afgoden uit huis. Wat houdt je van God af? Wat vult jouw hoofd in de morgen en wat maakt dat je bij het wakker worden vergeet te zeggen: “Ha goedemorgen Vader, dank U voor deze nieuwe dag! Vult U me opnieuw met Uw Heilige Geest en zegen de woorden in mijn mond”… Wat zijn de dingen die jouw trouw aan God afzwakken? (hmm, ook een goede vraag voor mezelf…)

Naar mensen opkijken, gevoed vanuit bijvoorbeeld jaloezie of minderwaardigheid, is ook geen trouwe houding, weg ermee. God wil aanbeden worden en naar Hem mogen we vol verwondering opzien. Andere mensen verdienen die plek niet. Trouw zijn is ook… je beloftes nakomen aan anderen. Trouw zijn is dus ook, eerst nadenken voordat je beloftes maakt en ‘ja’ zegt. Wees trouw aan God door voor jezelf te zorgen. Je lichaam te behandelen als een tempel.

Trouw kan ook pijnlijk zijn. Soms kijken we terug op ons levenspad en zien we dat we een verkeerde afslag hebben genomen. Maar het goede nieuws is, dat we altijd opnieuw kunnen beginnen. Vandaag. We hebben de keuze om trouw te zijn in de keuzes en verleidingen die ons pad kruizen. En kijk eens naar God zelf, Hij is trouw! Hij is het grote Voorbeeld. En Zijn genade is een zee waarin we zoveel trouw vinden! Oneindig. We kunnen van Hem leren hoe we de trouw zelf in ons leven kunnen integreren. Trouw!

Dank God , voor zoveel geduld met ons!

Kijkje in het artjournal van Bettuelle

De linkerkant is “gewoon” een mooie oudere ansichtkaart. Wat een mooie plaat hé. Dit zwanenstel lijkt me al echt zo’n setje wat elkaar dóór en door kent. Ze kijken dezelfde kant op met dezelfde blik. Trouw is ook samen sterker worden, opkomen voor elkaar, zorgen voor elkaar, veiligheid!

5 Reacties

 1. Myranda Kruithof

  Mooi blog weer, bedankt voor je openheid en inspirerende woorden. Mooi om er herkenning in te vinden. 🙏

  Antwoord
 2. Sara

  Prachtige blog. Zo bid ik als mama ook voor de toekomstige partner van mijn kinderen. Dat Hij bij ze zal zijn, ze zal behoeden, inspireren en opbouwen. En… mocht een partner niet Zijn weg zijn voor mijn kinderen ; dat Hij dit in hun harten legt en ze toerust om dat te kunnen dragen…

  Antwoord
 3. Trudy

  Ja Sara, dat is zo herkenbaar. Wat is het belangrijk dat onze kinderen biddende moeders hebben.

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This