Adem!

24 januari 2021

Nu we ons al drie weken lang verdiepen in het thema “bomen” en er van alles aan soorten bomen en vruchten tot aan de wortels voorbij kwam, is er één overkoepelend thema wat we nog niet hebben aangeraakt. Dat is de “zuurstof”, de “adem” van al het groen in de natuur. De bladeren aan de prachtige groene kronen van de bomen zijn ons leven.

Bladeren “produceren” zuurstof. Prachtig! Bladeren hebben “mondjes” waarmee ze zonlicht, water, koolstofdioxide ópnemen en ze scheiden zuurstof af. Kijk, dat is heel simpel neergezet en ingewikkelder ga ik het niet maken. Bomen geven zuurstof en daarmee, ontzettend veel leven.

Het woord “Geest” betekend “adem” of “wind”. In Genesis lezen we al, dat God de mens tot leven bracht door Zijn Eigen adem te blazen in de mens, de “ruach” van God. De “ruach van God” die ook over de wateren zweefde voordat de schepping voltooid was.

Jezus blaast op Zijn discipelen en zegt “Ontvang de Heilige Geest”. De discipelen waren al levende wezens, mensen, zij ademden de zuurstof van de aarde. Maar door het ontvangen van de Heilige Geest hebben ze de adem van het Eeuwige Leven ontvangen. “Wie in Mij gelooft, zal niet meer sterven, maar Eeuwig Leven hebben”, zegt Jezus. De Adem van het Eeuwige leven!

In Johannes 3:8 zegt Jezus: ““De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de ​Geest​ geboren is”. Ik hou van deze tekst. Leven op de wind van Gods Geest. Wat een avontuur.

Een klein verhaaltje uit mijn eigen leven: toen ik mijn man leerde kennen, leek het er al gauw op dat we verkering zouden krijgen, we waren verliefd, joehoe! Ernstig als ik was wilde ik zeker weten of God hier ook in aanwezig was. Ik wilde dat God “akkoord” was met ons, om het maar zo te zeggen. Lezend in de Bijbel. Zoekend naar Gods stem in deze vraag aan Hem, viel mijn oog op deze tekst uit Johannes. “De wind waait waarheen Hij wil”… is dit dan een beweging van Gods wind? Ik denk het, inmiddels zijn we al jaren getrouwd!

“Wind” en “zuurstof” zijn dingen die we niet kunnen zien maar er ontegenzeggelijk zijn. Zo tastbaar, zo voelbaar, zó krachtig en alom-aanwezig wil Gods Geest ín ons zijn en ons leven voortbewegen. Ik heb het vaker geschreven maar dat komt omdat het in Gods Woord staat. Laat je vullen met Gods Geest! Hier in Nederland zijn we wat “nuchter”, hoor ik vaak. We houden niet van “zweverig gedoe”, zeggen we. Maar met deze gedachten zwakken we de wind van God alleen maar af. Gods Geest gaat liggen als we Hem niet laten bewegen. We gaan achter een schutting zitten met een tijdschriftje of onze mobiele telefoon. We zoeken een plekje uit de wind zodat onze haren niet in de war wapperen en we geen koutje vatten. Maar het is hoog tijd om achter die schutting vandaan te komen, de wandelschoenen aan, een vlieger mee. De heide op. Het strand op. De stad in. Het bos in. Leven en ademen. Hier is niets zweverigs aan. Gods Geest in jouw leven maakt dat het Eeuwige Leven in jou aanwezig is en het opent je ogen voor wat God wil dat je ziet. Dat eeuwige leven in je, de Adem van God, oh mens, dat ga je voelen. Hoe meer Gods Geest ruimte mag krijgen, hoe meer hemel er in je hart zal zijn. Hoe meer de vreugde van God, hoe intenser de liefde voor God, hoe minder gebondenheid hier op aarde. Hoe lichter je last, want Gods last is licht. Niet dat de ellende persé minder is. Dat kan. Maar dat hoeft niet. Het gaat erom dat God je dragen wil door Zijn Geest en dat de Wind jou mag leiden, elke stap die je zet in dit leven, elke gedachte die je denkt, elk woord dat je spreekt…

Mens, open de deur van je huis. Open de ramen van je hart.

Heilige Geest, vul mij alstublieft. Opníeuw. En wáái in mij. Waai door mij. Zodat ik beweeg.

Gods Adem brengt leven! Vandaar die kleuren in de takken

“Hoe kan ik Gods Stem verstaan?” … een vraag die mij zo lang heeft bezig gehouden! Boeken gelezen, gesmeekt om Gods Stem te mogen verstaan. Maar inmiddels heb ik ook begrepen dat het verstaan van God zoveel ‘eenvoudiger’ is dan wij mensen denken. Hij leeft! Hij bestaat! Hij spreekt! Zoals de wind, overal, om ons heen. Zo spreekt Hij. Overal, om ons heen. En als Gods Geest in ons woont, spreekt Hij ook door ons heen. Dan wordt het leven met Hem een opgroeien in Hem. Jouw gedachten – Zijn gedachten. Zijn wil – jouw wil. Zijn liefde – jouw liefde… die jij voelt groeien voor mensen om je heen. In alles groei je met Hem mee en beweeg je mee op Zijn Wind. De vruchten die je af gaat leveren – dat Zijn vruchten die door Hem gevoed zijn.

Leven met de Wind.

Creatieve verwerking

In mijn artjournal heb ik dingen gestopt die laten zien dat er wind is, al zie je de wind niet. Zie je? De waaiende boom, de molenwieken, het vliegtuig, de luchtballonnen, het muziekpapier … Zo is Gods Geest ook altijd op deze aarde aan het werk en zet mensen in beweging!

3 Reacties

  1. M Maasland

    dank je wel.

    Antwoord
  2. petra

    zo mooi weergegeven ………….

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This